Elektriker siden 1914

Elektriker i København siden 1914

Siden 1914 har borgerne i København kunne rekvirere en elektriker fra Løvenkjær. Installatør Ove Løvenkjær åbnede forretning i kælderen i Store Kongensgade nr. 39 og grundlagde dermed virksomheden. På den tid var elektricitetens udbredelse og anvendelse selvsagt ikke så stor som i dag. Alligevel favnede Ove Løvenkjærs fagområder som elektriker vidt, som det ses på billedet herunder. ”Telefon & Ringe-Anlæg”, må være det første spæde tegn på at, Løvenkjær næsten 100 år senere skulle installere bl.a. fibernetværk til bl.a. IP-telefoni samt naturligvis klassiske dørtelefoner, dog nu integreret med lysstyring og video.

Elektriker Store Kongensgade nr. 39
Store Kongensgade nr. 39

Ove Løvenkjær, ”Autoriseret Elektrisk Installatør” var gift med Erika Løvenkjær der ses på billedet. Sammen fik de flere børn, heriblandt sønnen Preben der senere kom til at overtage forretningen.

Udflytning til Christianshavn

I 1942 blev det besluttet at hele området omkring forretningen skulle saneres. Saneringsplanen indeholdt blandt andet beslutningen om etableringen af gaden Landgreven. Dette medførte at der skulle rives huse ned i Borgergade og Store Kongensgade, heriblandt nr. 39.

Forretningen skulle flyttes, der var ingen vej uden om.
I 1943 havde Ove Løvenkjær etableret sig i et butikslokale på Christianshavns Torv. Naboerne var Handelsbanken og den nu sagnomspundne biograf Atlantic.

Lys-Lamper-Løvenkjær

I 1955 var generationsskiftet en realitet da Preben Løvenkjær overtog forretningen fra Ove Løvenkjær. Preben var ligeledes uddannet Elinstallatør. I en lang periode fortsatte Preben Løvenkjær forretningsgangen med sælgende montører, eller rejsende i støvsugere og andet elektrisk isenkram.

Elektriker - Atlantic
Atlantic

Vores forretning ses i baggrunden på billedet herover. Bemærk at filmen der vises i biografen er “Agent 007: Mission drab”, den første “rigtige” James Bond film med Sean Connery i hovedrollen. Filmen havde dansk premiere i april 1963, så billedet kan være taget deromkring.

Preben Løvenkjær ændrede på et tidspunkt i begyndelse af 1960’erne forretningens navn til det klingende navn ”Lys, Lamper Løvenkjær”.

Der blev sidenhen udvidet med et lokale på den anden side af biografen, og slået hul i en væg i kælderen, så man kunne færdes tørskoet mellem lokalerne. I denne periode blev der ligeledes solgt flaskegas til de Københavnske husholdninger, hvilket fortsatte i mange år, dog primært til brug i både og og kolonihaver. Der blev også forhandlet gaskomfurer, som det klassiske komfur på billedet.

Elektriker - EL-Gas
EL-Gas

Billedet viser at filmen “Den Store Fisker” er på plakaten. Filmen fik dansk premiere i april 1962, men billedet er taget i 1965 hvilket kan ses i udstillingen i vinduet. Det var således ikke altid de nyeste film der blev vist i Atlantic biografen.

Elektriker i Torvegade 25

I begyndelsen af 1970’erne ville Handelsbanken meget gerne udvide filialen og overtog lokalet op til biografen. Preben Løvenkjær flyttede forretningen til Torvegade 25, der tilbød et større butikslokale hvor der også var plads til kontor i baglokalet. Preben Løvenkjær var gift med Inger, med hvem han fik flere børn, heriblandt sønnen Ebbe der skulle blive tredje generation i spidsen for virksomheden.

Nye tider

Ebbe Løvenkjær, der ligesom sin far og farfar var uddannet Elinstallatør, begyndte som selvstændig i et kælderlokale tilknyttet forretningen i Torvegade og overtog kort efter i 1977 installationsafdelingens del af forretningen. Installationsafdelingen bestod dengang af en enkelt elektriker svend. Preben Løvenkjær fortsatte med at drive detailforretningen ud af hvilken Ebbe Løvenkjær og hans stigende antal elektriker arbejdede. I 1985 kom det endelige generationsskifte på plads da Ebbe Løvenkjær overtog den sidste del af virksomheden.

Løvenkjær A/S

Under den nye ledelse fortsatte virksomheden sin vækst og i 1988 blev forretningsområderne udvidet med en autorisation som kølefirma. I 1997 blev det besluttet at ændre virksomhedens navn til Løvenkjær A/S.
I slutningen af 1990’erne begyndte pladsen i Torvegade at blive alt for trang. Pladsmangel stod i vejen for virksomhedens vækst og man besluttede at flytte installationsafdelingen til Vermlandsgade 61, et kort stykke længere ude på Amager.

I 2000 kunne Løvenkjær A/S indvie nye lokaler, der tilbød betydeligt bedre forhold. Forretningen, der fortsatte I Torvegade 25, fik således bedre plads, og kunne på den måde udvide sortimentet af bl.a. lamper. Desværre nåede Ebbe Løvenkjær ikke at se virksomheden udvikle sig yderligere, idet han døde samme år. I 2000 overtog Dorthe Løvenkjær virksomheden efter sin mand Ebbe. I forlængelse af den økonomiske og finansielle nedtur i slutningen af nullerne, samlede Dorthe Løvenkjær i 2010 endnu en gang virksomheden på Christianshavn i Torvegade 25.

I 2010 blev køle-afdelingen lukket som led i en strategisk omlægning, og i 2013 blev lampeforretningen udvidet med salg af lamper mv. på internettet under navnet Lys-Lamper.dk – en hyldest til det tidligere navn Lys-Lamper-Løvenkjær. Lys-Lamper.dk blev dog frasolgt i 2023 som en del af en strategisk omstrukturering.

Dorthe Løvenkjær ejer og driver fortsat Løvenkjær A/S – Danmarks måske ældste autoriserede el-installatør.